Zabıt Katipliği, bitirdiği bölümle ilgili yeterince puan alamayan ya da atanamayan memur adaylarının tercih ettiği kolay memur olma yollarından biridir. Peki Zabıt Katibi olmanın şartları ve izlenecek yollar nelerdir? İşte cevaplar
Zabıt Katibi olabilmenin şartları;
-Zabıt Katibi olmak için en son yapılan -Lisans, önlisans, lise düzeyinde olması farketmeksizin-Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş ve 70 puan almış olmak
-Yaşınızın 18-35 aralığında olması
-Taksirli suçlar hariç sabıkanızın bulunmaması
-Erkek adayların askerliğini yapmış ya da erteletmiş olması
-MEB den onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmanız (Teknik liselerin ya da Meslek Yüksek Okullarının Adalet bölümünden mezun olan adaylardan bu sertifika istenmiyor)
Şayet bu aranılan özellikleri taşıyorsanız yılda en az 1 defa ilanı verilen Zabıt Katipliği ünvanına başvurabilirsiniz. Peki zabıt katipliğine giden yol hangi aşamalardan oluşuyor? İşte cevabı;
Zabıt Katipliği yol haritası
-Adalet Bakanlığının Zabıt Katibi ilanı ile birlikte -belirtilen tarihler arasında- istenilen evraklarla birlikte bulunduğunuz şehrin adliyesine başvuracaksınız
-O şehirde zabıt katipliği ünvanına başvuran adayların KPSS puanları yukarıdan aşağı sıralanır ve alınacak sayının 20 katı aday belirlenir. (Diyelim 10 kişi alınacak, 200 kişi belirlenir)
-Sıralamaya girdiğiniz takdirde ilanda belirtilen tarihte uygulama sınavına girersiniz.
-Uygulama sınavında, bilgisayarda 3 dakika içerisinde yanlışsız en az 90 kelime yazmanız gerekir.(Adayların bir çoğu bu aşamada elenir.)
-Uygulama sınavını geçmeniz durumunda son aşama olan mülakat sınavına tabi tutulursunuz. (İşte tam da zurnanın zırt dediği yer burasıdır :) Torpil iddaları hep bu aşamada yapılır.
-Mülakat puanı 70 in altında olanlar elenir. 70 üstü puan alanlar arasında KPSS ve Mülakat puanlarının aritmetik ortalamasına göre bir sıralama yapılır. Bu sıralamada yukarıdan aşağı o şehirde alınacak katip sayısı ortaya çıkar. (Diyelim 10 kişi alınacak, ilk 10 kişi asil listede yer alır. Sonra sırasıyla 11. kişi birinci yedek, 12 kişi 2. yedek diye devam eder.
Yol uzun görünüyor ancak katip alımı o kadar çok yapılıyor ki, bir kaç denemeden sonra çoğu kişi katip olabiliyor. Katiplik kolay ancak çoğu kişi için bir basamak ve geçiş mesleğidir. Bütün katip ve katip adaylarına başarılar diliyoruz.
(Kaynak:Öğrenciyim abi medya editörü)