12 Eylül 2016 Pazartesi

Memur olmanın 5 kolay yolu

1-Polislik

Herhangi bir uzmanlık ya da ekstra bir beceri istemeyen polislik, belli fiziksel şartları sağlayan herkesin yapabileceği bir meslektir. Lise veya Üniversite diplomasıyla hemen hemen herkesin başvurabileceği bu meslek grubu son yıllarda memur adaylarının en gözde alternatiflerinden birisi haline geldi. Polis olabilmenin en önemli şartı ise ciddi bir sağlık sorununa sahip olmamaktır. 


2-Uzman erbaşlık

Son yıllarda ülkemizde terörle mücadele politikalarının değişmesi ile birlikte ortaya çıkan uzman erbaşlık mesleği, memur adayları için bir diğer alternatif olarak sayılabilir. Maaşı ve özlük hakları gayet iyi olan bu mesleğin belki de tek handikapı doğuda çalışmak zorunda olunmasıdır. Halen askerliğini yapanlar da uzman erbaşlığa başvurabilir. Macerayı ve silah kullanmayı seven memur adaylarına şiddetle tavsiye edilir 


3-Postanede gişe memurluğu 

Hani derler ya, "bana düğmeli iş lazım"  İşte tam da espirilere konu olan düğmeli bir iş ile karşınızdayız :)  Yani stresten uzak, sakin bir çalışma ortamında, oturduğu yerden önüne gelen işleri yaparak para kazanmak isteyen dostlarımızın aradığı bir iştir postanede gişe memurluğu. Genelde lise mezunları KPSS P94  puanı ile başvurabilir.



4-Zabıt Katipliği

Eli klavyeye yatkın olanlar için zabıt katipliği orta sınıf memurluklardan birisidir. Zabıt Katipleri, en az lise mezunu ve KPSS puanı olan kişiler arasından belli sınavlar uygulanarak seçilir. Çalışma düzeni klasik  8-5 diye tabir edilir. Yükselebileceği sadece 1 ünvan olduğundan düz bir memurluktur. Hatta dümdüz.. Yine de hiç yoktan iyidir ;)



5-Kredi Yurtlar Kurumunda Yurt Yönetim Personeli

Bu memurluğunda şartları diğerlerinden çok da farklı değildir aslında. 35 üst yaş sınırı vb. şartlara ek olarak  bu memurlukta lise mezunu olmak yeterli değildir. Yani...? Dediğinizi duyar gibiyim :)  Korkmayın doktora falan istemiyor. Herhangi bir üniversiteden mezun olan herkes başvurabilir. Hatta açıköğretim bile olur. Olur olur... ;)



                                                                                                            (Kaynak: Öğrenciyim abi medya editörü)

11 Eylül 2016 Pazar

Zabıt katibi nasıl olunur?

Zabıt Katipliği, bitirdiği bölümle ilgili yeterince puan alamayan ya da atanamayan memur adaylarının tercih ettiği kolay memur olma yollarından biridir. Peki Zabıt Katibi olmanın şartları ve izlenecek yollar nelerdir? İşte cevaplar

Zabıt Katibi olabilmenin şartları;

-Zabıt Katibi olmak için en son yapılan -Lisans, önlisans, lise düzeyinde olması farketmeksizin-Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş ve 70 puan almış olmak

-Yaşınızın 18-35 aralığında olması

-Taksirli suçlar hariç sabıkanızın bulunmaması

-Erkek adayların askerliğini yapmış ya da erteletmiş olması

-MEB den onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmanız (Teknik liselerin ya da Meslek Yüksek Okullarının Adalet bölümünden mezun olan adaylardan bu sertifika istenmiyor)





Şayet bu aranılan özellikleri taşıyorsanız yılda en az 1 defa ilanı verilen Zabıt Katipliği ünvanına başvurabilirsiniz. Peki zabıt katipliğine giden yol hangi aşamalardan oluşuyor? İşte cevabı;

Zabıt Katipliği yol haritası

-Adalet Bakanlığının Zabıt Katibi ilanı ile birlikte -belirtilen tarihler arasında- istenilen evraklarla birlikte bulunduğunuz şehrin adliyesine başvuracaksınız

-O şehirde zabıt katipliği ünvanına başvuran adayların KPSS puanları yukarıdan aşağı sıralanır ve alınacak sayının 20 katı aday belirlenir. (Diyelim 10 kişi alınacak, 200 kişi belirlenir)

-Sıralamaya girdiğiniz takdirde ilanda belirtilen tarihte  uygulama sınavına girersiniz.

-Uygulama sınavında, bilgisayarda 3 dakika içerisinde yanlışsız en az 90 kelime yazmanız gerekir.(Adayların bir çoğu bu aşamada elenir.)

-Uygulama sınavını geçmeniz durumunda son aşama olan mülakat sınavına tabi tutulursunuz. (İşte tam da zurnanın zırt dediği yer burasıdır :)  Torpil iddaları hep bu aşamada yapılır.

-Mülakat puanı 70 in altında olanlar elenir. 70 üstü puan alanlar arasında KPSS ve Mülakat puanlarının aritmetik ortalamasına göre bir sıralama yapılır. Bu sıralamada yukarıdan aşağı o şehirde alınacak katip sayısı ortaya çıkar. (Diyelim 10 kişi alınacak, ilk 10 kişi asil listede yer alır. Sonra sırasıyla 11. kişi birinci yedek, 12 kişi 2. yedek diye devam eder.



Yol uzun görünüyor ancak katip alımı o kadar çok yapılıyor ki, bir kaç denemeden sonra çoğu kişi katip olabiliyor. Katiplik kolay ancak  çoğu kişi için bir basamak ve geçiş mesleğidir. Bütün katip ve katip adaylarına başarılar diliyoruz.    

                                                                                              (Kaynak:Öğrenciyim abi medya editörü)



31 Temmuz 2016 Pazar

Adalet ve hukuk öğretmenliği

Adalet ve hukuk öğretmenliği 

      Yurdumuzda özellikle son yıllarda mahkeme yapılarının değişmesi ve adliyelerin çoğalması ile kalifiye eleman ihtiyacı bir hayli artmıştır. Buna bağlı olarak da mahkemelerin idari personel ihtiyacını karşılamak üzere MEB e bağlı teknik liselerde yeni bir dal ortaya çıkmıştır: Adalet.
      Teknik liselerde faaliyet gösteren bu bölümdeki alan dersleri Adalet ve hukuk öğretmenleri tarafından verilmektedir. Bu dalın öğretmenlerinin özellikle Türk hukuk sistemi, Mahkeme yapıları, UYAP, Bilgisayarda klavye kullanımı konularında uzmanlaşmış kişiler olması gerekir. Ancak maalesef yurdumuzda yeterince adalet öğretmeni olmadığından kimi okullarda avukatlar, kimi okullarda ise büro yönetimi öğretmenleri adalet derslerine girmektedir.

Hukuk fakültesine giden en kestirme yol

Adalet bölümü bir taraftan adliyelerin zabıt katibi ihtiyacını karşılamakta bir taraftan da hedeflerini yüksek tutan öğrenciler için, hukukçu olabilmenin zeminini hazırlamaktadır. Bir çok öğrenci, hayalini kurduğu hukuk fakültesine iyi bir ön hazırlık yapmak için teknik liselerin adalet bölümünü tercih ediyor. 

Adalet ve Hukuk öğretmeni nasıl olunur?

Yurdumuzdaki eğitim fakültelerinin hiçbirinde Adalet ve Hukuk öğretmenliği bölümü yoktur. Bu kadro, ihtiyacını Kamu yönetimi, Siyasal bilimler veya Hukuk alanlarının birinden mezun olan ve pedagojik formasyon eğitimi almış kişiler arasından karşılamaktadır. Dolayısıyla bu alanların birinden mezun olan adaylar, herhangi bir üniversiteden alacakları pedagojik formasyon sertifikası ile Adalet ve Hukuk öğretmeni olma şansını elde ederler. 

Atanma şansı nedir?

Adalet ve Hukuk öğretmenleri şu anda sadece bünyesinde adalet bölümü bulunan teknik liselerde görev alabilmektedir. Ancak ortaokullarda hukuk dersi zorunlu hale getirilirse bu dalın sahası genişleyecek, atanma şansı da yükselecektir. Her halükarda bu öğretmenliğin de atanma şansı diğerlerinde olduğu gibi mevcut yönetimlerin politikaları ile şekillenmektedir. 

                                                                                                           (Öğrenciyim abi medya editörü)



10 Mayıs 2016 Salı

KPSS ye 10 gün kala nasıl çalışılır?

1-Her şeyden önce bu çok değerli 10 güne  tamamen odaklanmanız, başka hiçbir şey ile ilgilenmemeniz gerekiyor. (Çalışanlar ve öğrenciler gerekli izinleri almalı)

2-Konu eksiklerinizi cep kitaplarından tamamlayın. Zira konu çalışacak zamanınız yok.

3-Elinizde en az 3 farklı yayın evinin soru bankası olmalı. Yoksa satın alın. Farklı kaynaklardan soru çözmek çok faydalıdır.

4-Elinizden geldiğince çözümlü soru bankalarını kullanın. Yapamadığınız soruların çözümlerini mutlaka okuyun.

5-Gittiğiniz dershanenin genel tekrar programına mutlaka katılın. 

6-Mümkün olduğu kadar grup çalışmalarına katılın. Arkadaşlarınızla  soru-cevap şeklinde pratik yapın.

7-Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece soru çözün. Bir limit belirleyin ve bu limitin altına düşmemeye çalışın. 

8-Akıllı telefonlarınıza tarih ve güncel olaylarla ilgili uygulamaları indirin. Bu sayede durakta ya da otobüste bile çalışabilirsiniz.

9-Çalışmak için dershane ya da okul kütüphanesini tercih edin. Etrafınızda sizin gibi çalışan başka insanlar olması ve ortamın sessizliği, sizi motive edecek ve performansınızı artıracaktır. 

10-Her gün en az 1 deneme çözün. Özellikle sabahları 9:30-11:30 arası hiç aksatmadan yapacağınız denemeler, zamanı etkili kullanabilme açısından size büyük faydalar sağlayacaktır.

Hedeflediğiniz puanı almanız dileğiyle...                    

                                                                                                           (Öğrenciyim abi medya editörü)


7 Şubat 2016 Pazar

Okullarda ikinci dönem başlıyor

Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 yılının ikinci dönemi yarın (8 Şubat Pazartesi) başlıyor. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yapacak.  

Sınav maratonu öğrencileri terletecek...
Yılın ikinci dönemi bazı öğrenciler için yoğun geçecek bir sınav  maratonuna sahne olacak. Üniversitelere giriş sınavının ilk ayağı olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı 13 Mart Pazar günü yapılacak.  Öğrenciler bu sınavın ardından 18 -26 haziran arasında kendi alanlarından girecekleri Lisans Yerleştirme Sınavında  ter dökecekler.

KPSS 22 Mayısta...
B grubu kadrolar için iki yılda bir yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı, 22 Mayıs Pazar günü ; Eğitim Fakültesi mezunlarının  gireceği KPSS (ÖABT) ise 24 Temmuz Pazar günü yapılacak.