27 Eylül 2015 Pazar

2015-2016 eğitim öğretim yılı


İLK DERS ZİLİ ÇALIYOR


Yeni eğitim öğretim döneminde, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen ders başı yapacak.


Milli eğitim bakanlığının takvimine göre okullarda ilk dönem 22 Ocak 2016 da sona erecek.

2 Haftalık aranın ardından 8 şubat 2016 da başlayacak ikinci dönem ile birlikte eğitim öğretim yılı 17 haziran 2016 da tamamlanacak.




SINAV MARATONU, ÖĞRENCİLERİ TERLETECEK

ÖSYM tarafından resmi sınav takvimi henüz yayınlanmadı ancak sınav tarihlerinde önemli bir değişiklik olmayacak. Her yıl mart ayının 2. haftasını takip eden pazar  günü yapılan YGS nin 13 mart pazar günü, her yıl haziran ayının 2. haftası ile 3. haftasında yapılan LYS alan sınavlarının ise 12-26 haziran 2016 tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

KPSS  2 TEMMUZDA 

ÖSYM tarafından resmi sınav takvimi açıklanmamasına rağmen önümüzdeki dönemde KPSS B grubu ve KPSS alan sınavlarının 2- 3 temmuzda yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sadece eğitim fakültesi mezunlarının girdiği KPSS (ÖABT) sınavı ise 10 temmuz 2016 da yapılacak.


Bütün öğrencilere "öğrenciyim abi" ekibi adına başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz

19 Eylül 2015 Cumartesi

Formasyon ile ilgili merak edilenler

Formasyon nedir?

Formasyon, kısaca öğretmen olmak için alınan sertifikadır.


Formasyon kimlere verilir?

Her sene YÖK ün yayınladığı listedeki bölümlerden birini bitirenler, üniversitelerin ilgili bölümlerine formasyon başvurusunda bulunabilirler.


Formasyon nasıl ve nereden alınır?

YÖK ün ilanıyla birlikte çoğu üniversitenin eğitim fakülteleri,  formasyon bölüm ve kontenjanları belirlerler. Adaylar diledikleri üniversiteye diploma notuyla başvurabilirler. Şartları tutan ve diploma notuna göre sıralamaya giren adaylar ilgili üniversitede pedagojik formasyon eğitimi almaya hak kazanırlar.


Neden YÖK ilanı bekleniyor?

Öğretmen adaylarını madur etmemek ve üniversitelerin bu konudaki başına buyruk uygulamalarının önüne geçmek için her sene,  bölümlere göre formasyon kontenjanları YÖK tarafından belirlenir. YÖK ün ilanı ile birlikte üniversiteler formasyon başvurularını almaya başlarlar.

Formasyon uygulaması, eğitim fakültesi mezunlarını hak kaybına uğratır mı?

Bu, çok tartışılan bir konu. Nacizane kanaatimiz şudur ki: Formasyon uygulamasının, eğitim fakültesi mezunlarına herhangi bir zararı yoktur. Zira formasyon alan öğretmen adayları da, bu süreçte gerekli eğitim bilimleri derslerini alıp herkesle eşit şartlarda KPSS sınavına girmektedir. Sonuçta, ilgili bölümde KPSS puanı daha yüksek olan adayın atanma şansı da daha fazladır. Benzer uygulama, İİBF mezunlarına hakim olma olanağı tanınmasında da görülmektedir.

Açık öğretim mezunları formasyon alabilir mi?

Burada önemli olan, açık ya da örgün öğretim mezunu olmak değildir. Önemli olan bitirilen bölümdür. Örneğin Anadolu üniversitesinin açık öğretim sisteminden Kamu Yönetimi bölümünü bitiren bir aday, adalet öğretmenliği için formasyon başvurusu yapabilmektedir. Aynı durum, herhangi bir üniversitenin örgün öğretimli Kamu yönetimi bölümü için de geçerlidir.


Hangi öğretmenlikler için formasyon alabilirim?

Bitirdiğiniz bölümle alakalı bir şey bu. Mesela fizik bölümünü bitirdiyseniz fizik öğretmenliği formasyonu alabilirsiniz. Fizik bölümü bitirip de, kimya öğretmenliği için formasyon alamazsınız.



Pedagojik formasyon eğitimi ne kadar sürüyor?

Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte ortalama  6 ay sürüyor



Pedagojik formasyon eğitim ücreti ne kadardır?

Üniversiteden üniversiteye değişir. Genelde devlet üniversiteleri, özel üniversitelere göre daha hesaplıdır.